Higiena w domu

Szczotkowanie zębów

Higiena jamy ustnej z założonym aparatem ortodontycznym jest znacznie trudniejsza. Cząstki jedzenia mogą osadzać się nie tylko na wszystkich elementach aparatu, ale również pomiędzy zębami. Należy pamiętać, że zalegające resztki jedzenia znacząco przyczyniają się do powstania płytki nazębnej co w późniejszym etapie może skutkować pojawieniem się odwapnień na powierzchni zębów (tzw. białych plam).

Odpowiednie szczotkowanie i nitkowanie zębów jest niezbędnym elementem codziennej higieny, które powinno stać się nawykiem każdego dnia. Należy używać miękkich szczoteczek. W trakcie mycia zalecane jest wywieranie niewielkiego nacisku na zęby kierując szczoteczkę pod kątem 45 stopni do powierzchni zębów oraz dziąseł, pamiętając również o dokładnym wymyciu zębów okrężnymi ruchami zarówno powyżej jak i poniżej zamków.

Dodatkowo zalecane jest używanie irygatorów. Jak zwykle nie należy zapomnieć o nitkowaniu przestrzeni międzyzębowych.

Szczotkowanie zębów po posiłkach.

Szczotkowanie - obrazek 1

Należy używać szczoteczki z odpowiednią ilością pasty.

Szczotkowanie - obrazek 2

Należy szczotkować okrężnie każdy ząb przez około 5- 10s.

Szczotkowanie - obrazek 3

Należy szczotkować każdy ząb powoli.

Szczotkowanie - obrazek 4

Należy szczotkować zęby górne w kierunku ku dołowi, a zęby dolne ku górze, pamiętając o szczotkowaniu języka.

Nitkowanie zębów

Nitkowanie należy wykonywać zaraz po ich wyszczotkowaniu w celu usunięcia pozostałych resztek pokarmowych z przestrzeni międzyzębowych.

Nitkowanie - obrazek 1

Należy delikatnie umieść nitkę pomiędzy łukiem, a zamkiem

Nitkowanie - obrazek 2

Należy nitkować delikatnie wokół zamków.

Nitkowanie - obrazek 3

Należy nitkować delikatnie wokół zamków.

Nitkowanie - obrazek 4

Należy szczotkować delikatnie wokół każdego zęba.

Rezultaty

Prawidłowa higiena jamy ustnej.

Prawidłowa higiena jamy ustnej.

Nieprawidłowa higiena jamy ustnej.

Nieprawidłowa higiena jamy ustnej.

Przyzwyczajenia żywieniowe.

Niestety posiadanie aparatu ortodontycznego zobowiązuje do przestrzegania pewnych zaleceń żywieniowych. Nalezy unikać twardego jedzenia tj.: twarde owoce i warzywa (np. marchewka, jabłko, kalarepa – Można je jeść, ale tylko po starciu lub rozdrobnieniu na małe kawałki), orzechy, migdały itp., twarde pieczywo, precle, popcorn.

Należy również unikać “ciągnącego” jedzenia tj., batony, guma do żucia, produkty zawierające karmel itp. Produkty te zwiększają ryzyko uszkodzenia elementów aparatu ortodontycznego.

W tym miejscu warto również wspomnieć o zaprzestaniu przyzwyczajeń tj.: obgryzanie paznokci, nagryzanie ołówków i długopisów.

Jedzenie z uwagą:

  • Twarde produkty (marchewka, jabłka, itp)
  • Kleiste produkty (karmel, tofi)
  • Guma do żucia
  • Bakalie
  • Popcorn, czipsy, precle, pizza, pieczywo